Jegy- és bérletáraink 2018-BaN


Teljes árú Diák/Nyugdíjas
Kedvezményes
1.200,- Ft  1.000,- Ft
900,- Ft 750,- Ft

Éves bérlet 2.400,- Ft értekben váltható.


 

A játékos mozirajongó – hatlövetű és borzongás

Kötélből vannak az idegei a mozikvíz győztesének, ugyanis nagy rajongója a horror műfajának.


Mészáros Szilárd, a VMKK igazgatója gratulál Ferenczi Péternek (középen), mellettük Drabancz M. Róbert

Aki gyakori vendége a Krúdy Art Mozinak, a Váci Mihály Kulturális Központ filmszínházának, jól tudja: változatos műsoraink mellett játékos vetélkedőkkel is igyekszünk magunkhoz édesgetni a filmbarátokat. 2017. május 24-én (szerdán) a legújabb kvízjátékunkban hirdettünkk győztest, ahol a pályázóknak ezúttal a ­cannes-i filmfesztivál dobogós alkotásait érintő ismereteikről kellett számot adniuk.

"Komoly kutatómunkát igényelt a tesztlap kitöltése." - Ferenczi Péter

Tavaly is próbálkozott

– Öt héten át, öt fogós kérdésre kellett válaszolni – avatott be a részletekbe a versenyzőtársakat maga mögé utasító nyíregyházi Ferenczi Péter. – Nem volt egyszerű, s komoly kutatómunkát igényelt a tesztlap kitöltése. Egyébként imádom a filmes kvízeket, s minden filmes témájú játékra nyitott vagyok, bár Cannes, mint téma, nem kimondottan az erősségem. Már tavaly is próbálkoztam, s éppen egy olyan kérdéstípuson csúsztam el, amilyennel most is próbára tettek bennünket a szervezők. Minden héten kaptunk ugyanis egy képet egy filmből, s nekünk nem csak a fotón látható karaktert kellett felismeri, a film rendezőjét is ki kellett találni. Az egyik kakukktojásban egy férfi rejtőzött el egy női szerepkör mögött. Ezt sokan „benézték”, de én – okulva a korábbi kudarcból – szerencsére gyorsan gyanút fogtam – mesélte.

Ám a legnagyobb meglepetés akkor jött, amikor Péterről kiderült, hogy gyerekkora óta, a mai napig nagy rajongója a horror műfajának. Azon belül is a ’60-as, ’70-es évek olasz horrorjai, s a ’80-as, ’90-es évek borzongásra invitáló trash vagy slasher filmjei az első számú kedvencek. Mindemellett 11 éve horrorfórumozik, filmkritikákat is ír olykor-olykor. 

A progresszív zene rajongója

– Ez amolyan fiús dolog – tette hozzá gyorsan az elképedésünket látva – egy rajongó egyébként sem a borzalmakra, hanem a filmes megoldásokra „gerjed”. Például arra, mi mindent voltak képesek elkövetni a trükk- és maszkmesterek a hatás érdekében a CGI, vagyis a számítógépes trükkök megjelenése előtt. Ezeknek a régi filmeknek – ahogy egy tisztességes iparosmunkához illik – még volt atmoszférájuk, különleges hangulatuk. Péntek 13, Halloween, Rémálom az Elm utcában, majd az Alien, a Benjamin Button különös élete, az AI – Mesterséges értelem vagy a Terminátor 2 – ezek a kedvenceim, de a westernt sem vetem meg, Sergio Leone spagettiwesternjeiért „ölni is tudnék” – árulta még el magáról, újabb meglepetéseket is okozva. Kiderült ugyanis, hogy zenében viszont nem a death metál, hanem a progresszív zene nagy rajongója, s kedvenc zenekara a Pink Floyd.

– Szeretem a magyar filmeket is, de csak pár éve – pontosabban a Kontroll után – érzem azt, hogy kezd magára találni a magyar film­ipar – tette még hozzá. S mivel győztesként A magyar filmtörténet képeskönyve című kötetet kapta ajándékba, megígérte, a régi nagy magyar moziklasszikusokat is igyekszik felvenni a megnézendők listájára.